Rhododendrons laten zich gemakkelijk onderhouden. De plant is winterhard en dus stevig genoeg om te overwinteren. Maar met een minimum aan verzorging geniet je extra lang van je plant. Zeker als je deze tips toepast.

 

Zo hou je je rhododendron in topconditie

  • Plaats: de rhododendron is een winterharde plant en groeit het mooist op een plek in halfschaduw. Hij vertoeft graag in het gezelschap van andere heesters. Maar plant hem niet de dicht bij bomen die oppervlakkig wortelen.
  • Bodem: de favoriete bodem van een rhododendron is licht zuur. Een losse, humusrijke en waterdoorlatende grond geeft het beste resultaat. Een goede bodem is cruciaal. Verder heeft deze plant niet zo veel eisen.
  • Water: een rhododendron houdt niet van plassen. Hou de grond nat maar niet te nat. Tip: hou het vochtgehalte op peil door de bodem regelmatig af te dekken met bladaarde.
  • Licht: een rhododendron groeit het best in lichte schaduw tot halfschaduw. Zet hem niet in het donker want dan zal hij niet groeien. Bij te veel zon droogt hij uit.

 

Hoe vaak en hoeveel water moet je de rhododendron geven?

De rhododendron heeft water nodig maar niet overmatig veel. Houd vooral de bodem in de gaten, die moet vochtig aanvoelen. Let hier zeker op tijden de eerste weken na aanplanten. Waarom voldoende water nodig is? Een goed gehydrateerde plant heeft immers het mooiste bladerdek, de beste bloei en de meest optimale dichtheid. Bovendien kan hij zo tegen langere periodes van droogte.

Let op: opgehoopt water doet hem geen deugd.

 

Je rhododendron bemesten?

In de meeste tuincentra vind je speciale rhododendronmeststof. Deze is verrijkt met magnesium of ijzer. Vooral in het najaar heeft de rhododendron er deugd van. In het voorjaar geef je de plant best universele mest. En ook flink wat water wanneer het lang droog is.

 

Je rhododendron stekken

Je kan rhododendrons vermeerderen door ze te stekken. Dat is eerder specialistenwerk, maar voor de durvers staat hieronder hoe het moet. Een eenvoudigere manier om je rhododendron te vermeerderen is afleggen.

Wat heb je nodig?

Humus, zand, een mes, een plastic zak en een potje stekpoeder. Zo maak je de stekjes plantklaar. Ontdek hier stap voor stap hoe je dat aanpakt. Heel wat rhododendrons worden ook in vitro (labotechnieken) vermeerderd.

 

Je rhododendron snoeien

De rhododendron snoei je best kort na de bloei, dus in mei of juni. Knip de bloemenresten weg maar let op dat je geen nieuwe knoppen beschadigt. Je hoeft dit niet elk jaar te herhalen. Maar door dit af en toe te doen hou je de takken mooi in vorm en steekt de rhododendron zijn kracht in de groei in plaats van aanmaak van zaden.