Een azalea verzorgen is een fluitje van een cent. De azalea voor binnen is een gemakkelijke kamerplant die extra lang bloeit met weinig onderhoud. Ook de azalea voor buiten vraagt een minimum aan verzorging.

Op deze pagina:

 

Azalea’s voor binnen verzorgen

Met deze tips hou je je kamerazalea in topconditie:

Licht: Plaats je kamerazalea op een lichtrijke plaats maar vermijd direct zonlicht. Is je kamerplant uitgebloeid, dan verhuis je haar best naar een schaduwrijke plaats.

Temperatuur: Hoe koeler, hoe langer je azalea zal groeien. Kies dus een plek op kamertemperatuur, ideaal is 15 tot 22°C. Een paar dagen iets warmer kan geen kwaad, maar geef haar dan wat meer water. Permanent dicht bij de verwarming? Beter niet.

Water geven: Geef je azalea tot twee keer per week water. Ze drinkt graag, maar als de potkluit te vochtig staat, dan sterven haar wortels af. Zelfs al na een half uur natte voeten. Geef ook nooit van bovenaf water.

Schaduw: Azalea’s houden niet van direct zonlicht want dan drogen ze uit, zeker in de kweekpot of de eerste prille maanden na verplanten. Ze genieten nog het meest van een straaltje ochtendzon en schaduw na de middag.

Bodem: Vermijd zandgrond en kies voor een voldoende vochtige humusrijke zure grond. Wil je je azalea verplanten? Voeg dan zeker voldoende turf of bosgrond toe in de bloempot.

Waarop moet je letten bij je aankoop van een azalea?

Zoek in eerste instantie naar een blauwe pot. Het kwaliteitslabel van Hortinno en dus jouw garantie op een extra lang bloeiende plant.

In het algemeen? Kies voor een azalea met gelijkmatig verdeelde bloemknoppen. Die knopjes mogen nog niet ontloken zijn. Ze onthullen lichtjes de bloemkleur. De blaadjes van de azalea moeten min of meer horizontaal staan. Vermijd krullende blaadjes want die beloven niet veel goeds. De Hortinno kamerazalea vind je van november tot mei in de winkel.

Je azalea bemesten?

Eigenlijk hoef je kamerazalea niet te bemesten. Tijdens de groei heeft ze immers al voldoende meststoffen opgenomen. Nog maar eens een bewijs dat ze zich gemakkelijk laat onderhouden.

Wil je toch bijmesten? Gebruik dan een lage NPK-verhouding: 3-2-1 en vermijd te veel zout in de aarde want daar is ze gevoelig aan.

Je azalea stekken

Een azalea zelf vermeerderen is niet zo eenvoudig. De mix van licht, temperatuur en plantenvoeding moet perfect in evenwicht zijn. Je moet al een kenner zijn om die ideale ‘voedingsbodem’ te creëren. Toch proberen? Ontdek hier stap voor stap hoe je het stekken aanpakt.

Wanneer & hoe verwijder je de uitgebloeide bloemen?

Zijn de bloemen verwelkt, dan verwijder je ze best zo snel mogelijk. Dat kan perfect met de hand. Pluk ze af door er voorzichtig aan te draaien. Daarna plaats je de plant op een koele lichtrijke ruimte. Ook na bloei blijf je regelmatig water geven.

Is de pot te klein geworden, dan verpot je de azalea best naar grotere pot en vul je de aarde aan met turf of bosgrond. 
Zodra de bloemknoppen voldoende gezwollen zijn, mag je de azalea opnieuw in de woonkamer plaatsen.

Wat doe je bij een uitgedroogde azalea?

Voelt de aardkluit te droog aan? Geef je azalea dan onmiddellijk een waterkuur. Hoe? Zet haar gedurende een kwartier in een emmer water. Zo kunnen de wortels voldoende water opzuigen. Daarna laat je de wortels goed uitlekken en plaats je de plant weer op haar vertrouwde plaats. No harm done.

 

Azalea’s voor buiten verzorgen

Met deze tips hou je je tuinazalea in topconditie:

Plaats: Een tuinazalea of japonica is een winterharde plant die het liefst een plekje in de tuin met halfschaduw opzoekt. Het is er koeler en de grond is wat vochtiger.

Vermijd zeker de volle middagzon. Plant per m² niet meer dan één tuinazalea.

Licht: Tuinazalea’s houden niet van direct zonlicht want dan drogen ze uit, zeker tijdens de eerste prille maanden na verplanten.

Temperatuur: Zoek het koelste plekje in je tuin op want daar bloeit ze het langst.

Water geven: Een tuinazalea geef je vooral water in de periode na aanplanten in de tuin. Daarna trekt ze haar plan. Blijft het lang droog, dan geef je best ’s ochtends of ‘s avonds water zodat de wortelkluit vochtig blijft. Geef nooit langs de bovenkant water.

Bodem: vermijd zandgrond en kies voor een voldoende vochtige humusrijke zure grond. Wil je je tuinazalea verplanten? Voeg dan zeker voldoende turf of bosgrond toe in het plantgat.

Hoe vaak en hoeveel water moet je de azalea geven?

Een tuinazalea geef je vooral water in de periode nadat je ze hebt aangeplant in je tuin. Daarna trekt ze haar plan, zeker bij voldoende regen. Blijft het gedurende een lange periode droog, dan geef je best ’s ochtends of ‘s avonds water zodat de wortelkluit vochtig blijft. Doe dat met een gieter rechtstreeks op de bovenkant van de potkluit. Nooit op bovenkant van de plant en zeker niet op de bloemen. Het risico is groot dat je de bloemen in volle bloei te nat maakt, waardoor ze bruin kunnen worden.

Je tuinazalea bemesten?

De ideale periode om te bemesten? Van april tot oktober. Je hebt de keuze tussen samengestelde kunstmeststoffen N-P-K met een formule voor zuurminnende planten, kunstmest, koemestkorrels of stalmest​.

Je tuinazalea stekken

Een tuinazalea zelf stekken is niet weggelegd voor beginnende tuiniers. De combinatie van licht, temperatuur en plantenvoeding luistert nauw. Je moet al een kenner zijn om die ideale ‘voedingsbodem’ te creëren. Toch proberen? Ontdek hier stap voor stap hoe je het stekken aanpakt.

Je tuinazalea snoeien

Snoeien is niet echt nodig. Wil je je tuinazalea toch een knipbeurt geven, snoei dan kort na de bloei, dus in mei of juni. Knip voorzichtig de uitgebloeide bloemresten weg en let op dat je de nieuwe knoppen niet beschadigt. De azalea goed terugsnoeien kan. Zo houd je hem in topconditie. Maar ook zonder snoei trekt de azalea heus haar plan.

Wat doe je bij een uitgedroogde azalea?

In aanhoudende periode van droogte geef je best dagelijks water. Zorg dat de aardkluit altijd vochtig aanvoelt.